Wat is de herdenking Ereveld Vol Leven?

Tijdens de herdenking Ereveld voor Leven symboliseren wij op een unieke wijze de slachtoffers die begraven liggen op Nationaal Ereveld Loenen. Bij een deel van de graven komt een representant (stand-in) te staan van dezelfde leeftijd als het oorlogsslachtoffer. Om daarmee zichtbaar te maken dat er werkelijk bij iedere grafsteen levens horen van mensen zoals jij en ik.

Ereveld Vol Leven is geen kopie van de traditionele Dodenherdenking zoals wij deze elk jaar in Nederland kennen op 4 mei. Het is juist een nieuwe vorm van herdenken ter ondersteuning van dat wat wij kennen. Om mensen (en vooral ook jongeren) een beeld te bieden waarin hopelijk duidelijk(er) wat de gevolgen van oorlog zijn. Niet alleen voor diegene die zijn gesneuveld door oorlogsgeweld, maar ook voor de nabestaanden die achterbleven en de generaties die volgden.

Tijdens Herdenking Ereveld Vol Leven worden de levens van de oorlogsslachtoffers op een unieke wijze gesymboliseerd.

Bij de oorlogsgraven op een ereveld komt een representant te staan van dezelfde leeftijd als het oorlogsslachtoffer. Waardoor het ereveld tot leven komt. Zichtbaar wordt welk levenspotentieel gestopt is. De ervaring met een grafsteen van een jongen van 19 jaar wordt een hele andere ervaring als daar een jongen van 19 jaar achter staat en je aankijkt. Het is voor beide kanten een ervaring. Voor de jongen die het 19 jarige slachtoffer weer een gezicht geeft waardoor hij zich realiseert dat een jongen van zijn leeftijd het leven verloren heeft door oorlog. Hij heeft nog allemaal dromen en een toekomst en dat is voor deze jongen gestopt. Ook voor het publiek is er het een impactvolle ervaring omdat zij ineens niet meer alleen op een begraafplaats lopen maar vooral op een veld vol verloren. Zij lopen verder en het leven van deze mensen is gestopt en staan letterlijk stil achter de grafsteen.

Ereveld Vol Leven is geen kopie van de traditionele Dodenherdenking zoals wij deze elk jaar in Nederland kennen op 4 mei. Het is juist een nieuwe vorm van herdenken ter ondersteuning van dat wat wij kennen. Om mensen een beeld te bieden waarin hopelijk duidelijk wordt wat de gevolgen van oorlog zijn. Niet alleen voor diegene die zijn gesneuveld door oorlogsgeweld, maar ook voor de nabestaanden die achterbleven en de generaties die volgden.

Ereveld Vol leven heeft de afgelopen 4 jaar plaatsgevonden op Nationaal Ereveld Loenen. Nathalie Toisuta is een van de twee initiatiefnemers en eindverantwoordelijke van dit project.

Documentaire voor RTL4 op 4 mei 2018: Ereveld Vol Leven

In deze documentaire waren verschillende verhalen te zien. Onder andere van Gordon. Hij werd op Nationaal Ereveld Loenen voor het eerst geconfronteerd met de broer van zijn opa die in het verzet zat – verraden is door een NSB-er – en naar een strafkamp werd gestuurd waar hij vervolgens stierf

Ook bezocht de cast en crew van de musical Soldaat van Oranje de Eerebegraafplaats in Bloemendaal

De Week van Herdenken Vol Leven

De Impact van Oorlog generaties lang.

4/5 mei staat in het teken van de Nationale Doden Herdenking. Herdenken Vol Leven is een Levende herdenking en richt zich in deze dagen op de betekenis van oorlog in ons leven van alledag. Hoe herdenken wij mensen die slachtoffer zijn van oorlog? Hoe geven wij antwoord op het verlies en wat is de betekenis van dit antwoord toen en nu? Herdenken Vol Leven heeft vier avonden en een middag over de impact van oorlog op mensen, generaties lang, georganiseerd in samenwerking met De Balie.

Herdenken Vol Leven heeft in 2018 vier avonden georganiseerd in De Balie omtrent de impact van oorlog generaties lang. Deze avonden waren een gezamenlijk initiatief van Stichting Join Media, Media Luna Tell a Story en De Balie.

Lespakket Vrede Kun je leren

Het lespakket Vrede kun je leren borduurt voort op de nieuwe en unieke herdenkingsvorm Ereveld Vol Leven. Bij deze herdenking werd het lespakket Eren en Leren ontwikkeld. Dit lespakket is opgefrist, actueel gemaakt en heeft een nieuwe naam gekregen: Vrede kun je leren.

Als je vrede wil moet je niet met je vrienden gaan praten maar met je vijanden – Desmund Tutu

Het totale lespakket Vrede kun je leren wordt gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink.

VERZET - hoe ver ga jij?

Een verrassend spel dat aanzet tot nadenken en discussiëren

Verzet - hoe ver ga jij? is een spel voor iedereen van 14 tot 104 jaar. Je wordt door dilemma’s uitgedaagd twee tegenstellingen te onderzoeken. Door je in te leven in andermans argumenten creëer je meer inzicht en begrip. Inzicht en begrip zijn het startpunt om tegenstellingen te overbruggen, onderdrukking tegen te gaan en in verzet te komen tegen groeiende verdeeldheid.

Het doel: vrede en vrijheid bevorderen.

Een terugblik op de Molukse kaping van 1977 met de kaper, zijn zoon en een kind

Het was een gedenkwaardige avond: Tom Polnaija, een van de kapers van de basisschool in Bovensmilde werd geïnterviewd. Hij vertelde hoe hij de woede, verdriet en diepe teleurstelling van zijn ouders heeft ingeslikt, hoe hij radicaliseerde en een terrorist werd. Hij heeft de haatspiraal kunnen doorbreken en is de confrontatie met zijn daden aangegaan. Een van de kinderen die gegijzeld werd, Geert Kruit, vertelde hoe de kaping zijn leven heeft bepaald én wat de ontmoeting met Tom, jaren later, hem heeft gebracht. De zoon van Tom, Joenoes Polnaija, liet scènes uit de voorstelling DENGAR zien en gaf zo zijn perspectief op Tom's verhaal.

Hiernaast kunt u deze speciale avond terugkijken.

Clip Duet Ken Je mij met Trijntje Oosterhuis en Yosina Roemajauw, 11 jaar

Trijntje Oosterhuis heeft samen met Yosina Roemajauw, winnaar van The Voice Kids, een speciale editie van het nummer 'Ken je mij' uitgebracht op vijf mei 2018. De clip is in opdracht van Herdenken Vol Leven geproduceerd als een cadeau aan Nederland ter ere van de Nationale Dodenherdenking 2018.

Met behulp van onderstaande partners is de videoclip Ken je mij van Trijntje Oosterhuis en Yosina Rumajauw tot stand gekomen

Twitter Facebook LinkedIn


Copyright 2018 | Herdenken vol Leven | Deze website wordt u opgediend door © Plate