Ons cadeau aan Nederland

Ken je mij? Wie ken je dan?

Zo opende Yosina, winnares van The Voice Kids, haar auditie. Haar betoverende stem hield onze aandacht vast en liet die niet meer los. Maar niet alleen haar stem was prachtig, ook de boodschap was er een om te onthouden. Een meisje van 11 jaar die ons land stil kreeg omdat haar stem een verhaal, een boodschap vertelde. Een boodschap over tolerantie en verdraagzaamheid. Ken je mij, wie ken je dan? Weet jij mij beter dan ik?

Laten we elkaar niet beoordelen op basis van onze huidskleur, geslacht, leeftijd of geloof. Ieder van ons draagt bijzondere verhalen met zich mee. Over herinneringen, dromen, wensen, pijn, liefde, gemis en hoop. Thema’s die herkenbaar zijn. Tegelijkertijd zijn de verhalen van alle 7 miljard mensen uniek. Een ieder kan een eigen interpretatie geven aan het lied en wordt uitgenodigd om zonder oordeel zich te verbinden met omgeving en medemens.

Het is ontroerend hoe Trijntje Oosterhuis het door haar vader geschreven nummer samen met Yosina ten gehore brengt. Trijntje en Yosina, twee generaties die samen een belangrijke boodschap vertolken. In een tijd van individualisme, polarisatie en onbegrip is deze boodschap actueler dan ooit. Laten we ons hart voor openen en nieuwsgierig zijn naar elkaar.

Want ja, ken je mij? Wie ken je dan?

Ik vind het altijd bijzonder om de tekst van mijn vader te zingen. En nu, samen met Yosina, is het extra eervol. In het kader van Nationale Dodenherdenking krijgen de woorden een bijzondere lading. Oordelen we over elkaar? Of mogen we erbij horen zoals we zijn? Ieder met zijn eigen onvolkomenheden. In de tekst van Ken je mij? spreken mij daarom deze regels zo aan: Kan jij het hebben, als niemand anders, dat ik geen licht geeft, niet warm ben, dat ik niet mooi ben, niet veel, dat geen bron ontspringt in mijn diepte, dat ik alleen dit gezicht heb, geen ander? Wat een geschenk als je dit voluit mag zingen!


Trijntje Oosterhuis, Zangeres

"Gekend worden, erbij mogen horen zoals je bent: dat was er in de Oorlog niet bij. Zes miljoen joden werden vernietigd, en nog meer miljoenen tot op vandaag. Maar mensen geven dat verlangen niet op. Daarom blijven zij het zingen."


Huub Oosterhuis, Theoloog, dichter en voormalig priester

“Op Nationale Dodenherdenking zijn we met z’n allen twee minuten stil. Stil voor hen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid waarin wij nu kunnen leven. Die vrijheid en vrede moeten we koesteren én blijven verdedigen, dwars door alle generaties heen. Hier en in de rest van de wereld. Twee minuten stil op 4 mei. Wat War Child betreft mogen daar enkele minuten aan toegevoegd worden. Want met de boodschap van het vandaag uitgebrachte ‘Ken je mij’ door Trijntje Oosterhout en Yosina krijgen zij heel Nederland stil. War Child ondersteunt hen volledig in hun oproep tot meer verdraagzaamheid, begrip en positivisme. Ingrediënten voor vrede waar de wereld anno 2018 zo hard naar snakt.”


Tjipke Bergsma, Directeur War Child

Vanaf 2006 is bijna 10 jaar lang het prachtige gedicht van Huub Oosterhuis voorgelezen in de Nieuwe Kerk tijdens de Nationale Herdenking. Een gedeelte hiervan wil ik graag memoreren op deze avond van de Vierde Mei, van weer nieuwe lente, en opnieuw staan de bomen in bloei – nu en straks in twee minuten van stilte hopen wij, dromen, bidden, dat een einde zal komen aan de jacht op mensen, onrecht – honger – haat-en-geweld overal, in deze wereld. Mogen onze kinderen dát nog beleven.


Gerdi Verbeet, Voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

In 2001 was Trijntje Oosterhuis Ambassadeur van de Vrijheid. Samen met o.a. Kane vloog ze van bevrijdingsfestival naar bevrijdingsfestival. Nu anno 2018 zingt Trijntje geïnspireerd op teksten van haar vader samen met Yosina het prachtige lied Ken je mij? Wie ken je dan? Daarmee is een stukje van de hoop van Huub Oosterhuis uitgekomen: Mogen onze kinderen dát nog beleven. Het lied spoort ons aan om niet te oordelen, maar om elkaar echt te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. Dit verwoord in alles waar het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor staat. Daarom hopen we dat het lied zijn weg zal vinden naar de harten van alle Nederlanders


Jan van Kooten, Directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei
Twitter Facebook LinkedIn


Copyright 2018 | Herdenken vol Leven | Deze website wordt u opgediend door © Plate