Op de Internationale Dag van de Mensenrechten voeren wij, met de clip “Laat ze Blijven", actie voor de ruim 400 gewortelde kinderen die uitgezet dreigen te worden

Laat Ze Blijven – Handen Af - Zingt Mijn Geweten. Een nummer waarin een pleidooi wordt gedaan voor kinderen die uit Nederland gezet dreigen te worden, ondanks dat zij hier al meer dan vijf jaar wonen en recht hebben op verblijf.

Trijntje Oosterhuis, nodigde, tijdens een uitverkocht concert ter ere van de 85ste verjaardag van haar vader in Carré, Yosina Roemajauw (12 jaar) uit op het podium om samen met haar het lied “Laat ze blijven” te zingen. Een lied geschreven door de vader van Trijntje, Huub Oosterhuis, en gecomponeerd door haar broer, Tjeerd Oosterhuis, uit protest tegen het Kinderpardon.

Een prachtig duet dat een staande ovatie opleverde en waarmee Huub, Trijntje en Yosina graag de aandacht willen vestigen op de dreiging die ruim 400 gewortelde kinderen boven het hoofd hangt: om uit Nederland gezet te worden, ondanks het feit dat zij al langer dan 5 jaar in ons land verblijven.

Meer zien van het concert van Trijntje Oosterhuis in Carré? Kijk dan op 16 en 23 december a.s. om 17:10 uur naar Jacobine op zondag, KRO-NCRV, NPO2.

Documentaire: Rechter Thomas Buergenthal

Het Verhaal van een 11 jarige jongen die de Holocaust overleeft en later rechter wordt bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Tijdens mijn werken met het Vredespaleis hoorde ik het verhaal van Thomas Buergenthal. Eén van die wijze mannen die 10 jaar lang rechter is geweest in het Vredespaleis. Hij had een boek geschreven Een Gelukskind – over zijn periode als kind tijdens de Holocaust. Dat voor mij technische en instrumentele woord maar wat de hel vertegenwoordigt en het grote menselijke falen.

Ik was direct vanaf het allereerste moment getriggerd; een man die als kind de vernietigingskampen heeft meegemaakt en dan later besluit om 10 jaar lang in Den Haag te wonen en zich daar in zetten voor vrede middels recht ? Hoe kan je daar nog in geloven ??

Denkt Thomas Buergenthal werkelijk dat het mogelijk was om de Holocaust of een Derde Wereldoorlog te voorkomen, als er een Vredespaleis was geweest met een erkend Internationaal Gerechtshof ?

Ik wil weten hoe Thomas Buergenthal deze reis van binnen alsmaar maakt; langs die gruwelijke geschiedenis waarin alle recht verdwenen was en er alleen maar onrecht was, hoe je dan uitkomt 10 jaar lang, in de rechtszaal van het internationaal gerechtshof in het Vredespaleis in Den Haag… ? Ik hoop dat hij mij iets gaat leren over deze weg. Want wie vertelt mij of garandeert mij dat dit nooit meer zal gebeuren ?

I Sign for Peace

Vanaf 4 april (of misschien iets eerder) worden mensen opgeroepen om te tekenen voor de vrede. Dit kan fysiek in bijvoorbeeld het Vredespaleis of Hotel de Wereld, maar ook digitaal in een virtuele omgeving. Iedereen in Nederland maar zeker ook in de rest van de wereld mag tekenen.

De mensen die tekenen voor de vrede vertellen waarom zij tekenen. Zo krijgen wij allemaal mooie verhalen van onbekende en bekende Nederlanders en buitenlanders die wij op 5 mei bijvoorbeeld kunnen verweven met de uitzendingen rondom de Bevrijdingsfestivals die in Nederland plaatsvinden en die worden geregistreerd voor televisie.

Het zou mooi zijn als er tijdens deze festivals ook wordt opgeroepen om te tekenen voor de vrede en dat we tijdens de uitzendingen rondom de Bevrijdingsfestivals beelden te zien krijgen van de mensen die in de rij staan om te tekenen voor de vrede en dat we live van hen te horen krijgen waarom ze tekenen. Mensen kunnen vertellen wat hun drijfveer is, maar natuurlijk ook zingen of dichten.

Twitter Facebook LinkedIn


Copyright 2018 | Herdenken vol Leven | Deze website wordt u opgediend door © Plate